Pere Planesas

Comparteix

Natural de Tona (Barcelona). Doctor en Física per la Universitat de Barcelona, des de 1983 és astrònom del OAN on realitza labors de recerca i divulgació. Ha estat membre de comitès assessoris científics i d’assignació de temps d’observació, és membre de la Unió Astronòmica Internacional i membre fundador de la Societat Astronòmica Europea. Ha publicat més de 70 articles científics i desenes d’articles de divulgació.


La seva labor investigadora actual se centra principalment en l’estudi del gas molecular i la formació d’estels en galàxies lluminoses i ultralluminoses, tant en l’univers proper com en el llunyà. Es va especialitzar en aquest tipus d’estudis i en interferometría d’ones mil·limètriques en l’Institut de Tecnologia de Califòrnia (1988-1990). A partir de 1998 es va involucrar en la construcció de l’instrument HIFI per a l’Observatori Espacial Herschel, liderant la contribució espanyola durant sis anys (2002-2007). Després d’això, va treballar a Xile durant tres anys (2008-2010) com a científic de l’Observatori Europeu Austral (ESO) en la construcció de l’observatori ÀNIMA, que serà el major observatori astronòmic del món.


Ha dedicat una part significativa del seu temps a l’ensenyament i la divulgació. Ha publicat més de 70 articles en revistes de recerca astrofísica de prestigi internacional que han rebut més de 2000 cites, a més de desenes de comunicacions a congressos nacionals i internacionals. Les seves àrees d’especialització són la radioastronomía i la formació d’estels en galàxies. Ha realitzat una àmplia labor de divulgació, impartint conferències i cursos, escrivint articles i llibres, i atenent professionals i mitjans de comunicació

També et pot interessar