Mesurant l’univers, conferència a Tona del doctor en física i astrònom Pere Planesas

Comparteix

Mesurant l’univers, dels antics grecs als telescopis és el títol de la ponència que oferirà el tonenc i doctor en física i astrònom, Pere Planesas, a alumnes de l’Institut d’Ensenyament Secundari de Tona i del Col.legi PIVE. La conferència tindrà lloc el divendres 20 de febrer a les 11.30h a la Sala La Canal de Tona. 

Sobre Pere Planesas

Natural de Tona (Barcelona). Doctor en Física per la Universitat de Barcelona, des de 1983 és astrònom del OAN on realitza labors de recerca i divulgació. Ha estat membre de comitès assessoris científics i d’assignació de temps d’observació, és membre de la Unió Astronòmica Internacional i membre fundador de la Societat Astronòmica Europea. Ha publicat més de 70 articles científics i desenes d’articles de divulgació. 
La seva labor investigadora actual se centra principalment en l’estudi del gas molecular i la formació d’estels en galàxies lluminoses i ultralluminoses, tant en l’univers proper com en el llunyà. Es va especialitzar en aquest tipus d’estudis i en interferometría d’ones mil·limètriques en l’Institut de Tecnologia de Califòrnia (1988-1990). A partir de 1998 es va involucrar en la construcció de l’instrument HIFI per a l’Observatori Espacial Herschel, liderant la contribució espanyola durant sis anys (2002-2007). Després d’això, va treballar a Xile durant tres anys (2008-2010) com a científic de l’Observatori Europeu Austral (ESO) en la construcció de l’observatori ÀNIMA, que serà el major observatori astronòmic del món. 
Ha dedicat una part significativa del seu temps a l’ensenyament i la divulgació. Ha publicat més de 70 articles en revistes de recerca astrofísica de prestigi internacional que han rebut més de 2000 cites, a més de desenes de comunicacions a congressos nacionals i internacionals. Les seves àrees d’especialització són la radioastronomía i la formació d’estels en galàxies. Ha realitzat una àmplia labor de divulgació, impartint conferències i cursos, escrivint articles i llibres, i atenent professionals i mitjans de comunicació 

A la Biblioteca trobaràs

L’Any del Halley / Pere Planesas i Bigas. Llibre de Tona. Tona: llibre de l’any. 1986, [p.17-21]
L’Inici de l’astronomia com a ciència / Pere Planesas i Bigas. Llibre de Tona, 1992 [p. 75-83]
Llibres sobre Astronomia

Per a saber més

Pere Planesas Bigas al Centro Virtual Cervantes
Article de Pere Planesas Bigas a Revista Ausa – Patronat d’Estudis Osonencs.
Conferència de Pere Planesas Bigas. El interferómetro ALMA y sus primeros resultados.

També et pot interessar