L’escriptor nord-americà Philip Roth abandona l’ofici d’escriure

Comparteix

Philip Roth, un dels novel·listes nord-americans més admirats, diu adéu. Es retira de la literatura. Tal i com va confirmar l’escriptor a la revista francesa Les Inrockuptibles i en una entrevista amb la BBC, documental sobre l’escriptor que s’emetrà en dos capítols.

Philip Roth va nèxier al si d’una família jueva el 19 de març de 1933 a Newark, New Jersey, Va estudiar llengua anglesa i literatura a les universitats de Bucknell i Chicago. Va ser crític de cinema durant un temps i va exercir de professor d’escriptura creativa en diferents centres, com el SUNY Stony Brook, o les universitats de Princeton, Iowa i Pennsylvania. 

Va debutar com a escriptor amb la novel·la Adiós, Columbus, al 1959, que li va valer el Premi National Book Award. Amb El mal de Portnoy, va aconseguir la fama internacional, història que narra la vida social i sexual d’Alexander Portnoy a través de les visites amb el seu psiquiatre. La identitat jueva i els comentaris sociopolítics i sexuals son assumptes recurrents en la prosa de Philip Roth, qui no oculta l’arrel autobiogràfica de molts dels seus textos, els quals també contenen sàtira, paròdia, desencantament i frustració.

Amb Pastoral americana (1997), va obtenir el Premi Pulitzer. També compta amb altres guardons com el Premi Médicis a la millor novel·la estrangera, el National Book Critics Circle Award i el PEN/Faulkner. Al 1986 va rebre la Medalla Nacional de las Artes, i el 2001 el més alt guardó que concedeix l’Acadèmia Nord-americana de les Arts i de les Lletres, la Medalla d’Or de Narrativa, atorgada cada sis anys a la totalitat d’una obra.

Per a saber més

Bloc de Javier Avilés sobre Philip Roth

A la Biblioteca trobaràs

Elegía / Philip Roth. Mondadori, 2006
Patrimonio: una historia verdadera / Philip Roth. Seix Barral, 2004
Exit ghost / Philip Roth. Jonathan Cape, 2007
Elegy / una película de Isabel Coixet basada en la novel·la de Philip Roth. Divisa, 2008

També et pot interessar