“Los veo formarse indefensos y salir en busca de alguien que los resguarde. La inmensa mayoría les da la espalda. Cuando ellos se acercan las personas desvían la mirada y hacen como si los versos no existieran”.
El poeta i assagista mexicà José Emilio Pacheco va guanyar el Premi Cervantes 2009.
Nascut el 30 de juny de 1939 a Ciutat de Mèxic, l’obra de Pacheco està marcada per la seva preocupació ètica i reflexiva, sense perdre mai de vista la realitat quotidiana.
Pacheco va rebre el dia 17 a Madrid el premi Reina Sofia de poesia iberoamericana, en un acte en què va afirmar amb humor: ‘No sóc el millor poeta de Mèxic, ni tan sols el del meu barri, perquè visc al costat de Juan Gelman’. L’autor mexicà afirma que escriure poesia ‘és una forma de resistència contra la barbàrie’ mateixa que troba diàriament a una Ciutat de Mèxic, que és un lloc inhòspit, la perfecta desconeguda, com recull el títol A la extranjera, del seu poemari La edad de las tinieblas (2009) Membre del Col·legi Nacional mexicà des del 1986 i, des del 1994, creador emèrit del Sistema Nacional de Creadors Artístics (SNCA), ha estat director i editor de col·leccions bibliogràfiques i diverses publicacions i suplements culturals.
Enllaços sobre José Emilio Pacheco
Llegeix alguns dels seus poemes
Poemes del Festival Internacional de Poesia de Medellín.
Monografía I sobre Jose Emilio Pacheco
Monografía II sobre Jose Emilio Pacheco
Monografía III sobre Jose Emilio Pacheco