La programació del Club de lectura 2021-22 ja està aquí

Comparteix

El pròxim divendres 8 d’octubre a les 18.30 h inaugurem la nova temporada del club de lectura, amb la visita de l’escriptor valencià Joan Benesiu. Una trobada literària que ens permetrà endinsar-nos en l’obra, “Serem Atlàntida” (Periscopi, 2019), guardonada amb el Premi Ciutat de Barcelona 2020.El Club de lectura és un espai de trobada que ens permet compartir impressions sobre una lectura, parlar d’històries, personatges, emocions. Un diàleg obert a totes les opinions.Per a les persones que senten curiositat i volen participar dir-vos que l’activitat és gratuïta, només cal inscriure’s. Una vegada al mes, el primer dijous a les 18.30 h, ens reunim per a compartir una estona del nostre temps, al voltant d’un llibre.Us deixem amb la programació 2021-22, escollida entre els integrants actuals del club, a través de les seves propostes i votacions. A la Biblioteca trobareu exposats els llibres, sota l’epígraf “Els llibres dels clubs lectors”.
8 OCTUBRE / 18. 30 H
Serem Atlàntida / Joan Benesiu
Comptarem amb la visita de l’autor
Som simples observadors d’un simulacre creat per guiar-nos durant la nostra existència? Aquesta és la pregunta que es planteja el nostre narrador quan coneix Mirko Bevilacqua, un home extravagant i procliu a trobar-se de manera intermitent i clandestina amb Clara, una jove que té cura d’una vella i elegant dama croata. La coneixença d’aquesta enigmàtica tríada submergeix el lector en una recerca atzarosa sobre l’autenticitat que el portarà a trepitjar els territoris de l’antiga Europa, on els espais de memòria resisteixen per no convertir-se en escenaris de la societat de l’espectacle.Utilitzant tots els recursos que li permet la narrativa, Joan Benesiu dibuixa la relació entre identitat i territori, posant el focus en el concepte de desarrelament històric i moral. Amb la nostàlgia com a aliada revisita la idea de frontera per demostrar els perills de transformar-nos en testimonis externs de la història.
4 NOVEMBRE – 18.30 H
El Rossinyol / Kristin Hannah
ARA llibres, 2012.La història de dues germanes a la França ocupada per l’exèrcit nazi es converteix en una apassionada lloança a la valentia i la resistència de les dones franceses durant la Segona Guerra Mundial. Una èpica història d’amor i lluita per la llibertat, un homenatge colpidor.1940, les tropes de Hitler han ocupat França. Amb els soldats francesos morts al camp de batalla o empresonats pels alemanys, les dones són les úniques que poden fer front a la nova situació, però qualsevol petit acte de rebel·lia és castigat amb la mort.En aquest context dramàtic, les germanes Isabelle i Vianne saben que han d’oblidar les seves diferències. En temps de guerra, quan la vida sembla que ha perdut valor, els petits gestos poden ser decisius: i si el vol d’un rossinyol pogués ajudar a aixecar una nació?Una narració captivadora sobre els estralls de la guerra que ens enfronta al passat recent d’un continent forjat amb sang i llàgrimes i que ens mostra una cara de la Història sovint menystinguda: la guerra viscuda per les dones.
2 DESEMBRE – 18.30 h
Amor i no / Alba Dalmau
Angle Editorial, febrer de 2021Una parella jove se separa. S’havien conegut a Roma i allà havien viscut la seva història d’amor, que ara acaba. O potser no. Potser pot haver-hi amor després de l’amor. Ell, Yngve, trobarà la seva vocació en el món artístic. Ella, Carme, viurà vinculada al món de l’òpera. L’un i l’altre es necessitaran al llarg dels anys i trobaran maneres de ser-hi presents, de comunicar-se i de veure’s. Es retrobaran a la ciutat d’ell, Estocolm; a la ciutat d’ella, Barcelona, o en qualsevol altre racó del món. I tindran altres amors, formaran famílies, tindran fills, reviuran el vertigen de la passió i el desencís, exploraran nous sentiments com noves terres per descobrir… Però sempre mantindran el caliu de l’altre, com un foc latent.Amb l’estil plàstic i cinematogràfic que la caracteritza, Alba Dalmau desplega amb mestria l’evolució d’una relació poc convencional que qüestiona els tòpics de l’amor.
13 GENER – 18.30 H
Beltenebros / Antonio Muñoz Molina
Seix Barral, 1997L’ambigüitat de la traïció és el motor d’una intriga policíaca que constitueix el tema aparent de Beltenebros. No obstant això, el que en realitat encobreix és transitar dels personatges per una fascinant galeria de miralls on es reflecteixen l’amor i l’odi, el passat i el present, la realitat i la ficció, en un trepidant clraboscurs de tall cinematogràfic que manté al lector sota la seva hipnosi fins a l’última línia del llibre.Convocat per una organització comunista subversiva, Darman, antic capità de l’exèrcit republicà exiliat a Anglaterra, torna a Madrid per a executar a un suposat traïdor a qui no ha vist mai. En els llòbrecs escenaris de la clandestinitat, emprèn amb desgana un periple trepidant darrere de la seva víctima del qual una misericordiosa cabaretera, viva imatge d’una dona a la qual va estimar, tractarà de desviar-lo.
3 FEBRER – 18.30 H
Ara que estem junts / Roc Casagran
Columna, setembre del 2019«I, des d’aquell dia, aquella cabanya rudimentària la vam anomenar La Mansió. Va ser una manera d’aprendre que contra l’horror només ens queda l’humor, i com que en aquella platja tot era horror, tot va passar a ser humor. Humor negre, és clar. I dels soldats que ens vigilaven en dèiem “els nostres protectors”, i de la sorra, “el nostre llit d’hotel”, i del mar, “la nostra banyera”». Ara que estem junts explica la separació de dos germans bessons per la Guerra Civil. Una mirada diferent sobre l’exili i la vida al camp de refugiats d’Argelers. Ara que estem junts és també una història d’amor.
3 MARÇ – 18.30 H
Al far / Virginia Woolf
Lumen, 2011Basada en la mateixa infància de l’autora, Al far conta la història de la família Ramsay durant les seves visites en el període d’entreguerres a la casa d’estiueig que té a l’illa escocesa de Skye. En les seves pàgines, el rumor de la mar, la presència insomne del far, la guerra, la mort, l’erotisme i el pas del temps s’entremesclen en una llarga conversa formant un onatge de símbols, paraules i imatges.Considerada una de les obres mestres de la literatura del segle XX i una de les cent millors novel·les en llengua anglesa, amb la qual el gènere va prendre nous rumbs, Al far va ser per a Virgínia Woolf la seva creació literària més valuosa.
7 ABRIL – 18.30 H
Prohibido nacer / Noah Trevor
Blackie Books, 2017La meva mare m’estimava tant, que va haver de tirar-me d’un cotxe en marxa perquè fugís. – El meu pare m’estimava tant, que quan passejava amb mi ho feia pel carrer de davant, sense mirar-me. El meu pare era suís, molt blanc. La meva mare era xhosa, molt negra. I, segons les lleis de l’apartheid, per ser de races diferents tenien prohibit fer l’amor. Però pel que sembla ho van fer… perquè vaig néixer jo. El pitjor que podia haver fet.Trevor Noah (Johannesburg, 1984) va néixer en una família pobra en la violenta Sud-àfrica de l’apartheid. Dues dècades després, és la nova estrella de la comèdia política als EUA i el principal assot de Donald Trump. «Trist, divertit, esquinçador i irresistible. Un relat inoblidable sobre una infància en l’apartheid… i una carta d’amor a una mare excepcional.» Michiko Kakutani, ‘The New York Times’
5 MAIG – 18.30 H
Como polvo en el viento / Leonardo Padura
Tusquets Editores, setembre 2020El dia no comença bé per a Adela, jove novaiorquesa d’ascendència cubana, quan rep la trucada de la seva mare. Porten enfadades més d’un any, perquè Adela no sols s’ha traslladat a Miami, sinó que viu amb Marcos, un jove de l’havana nouvingut als Estats Units que l’ha seduït per complet i al qual, pel seu origen, la seva mare rebutja. Marcos li explica a Adela històries de la seva infància a l’illa, abrigallat per un grup d’amics dels seus pares, anomenat el Clan, i li mostra una foto de l’últim menjar en què, sent ell nen, van estar junts vint-i-cinc anys enrere. Adela, que pressentia que el dia s’anava a torçar, descobreix entre els rostres a algú familiar. I un abisme s’obre sota els seus peus.Com a pols en el vent és la història d’un grup d’amics que ha sobreviscut a un destí d’exili i dispersió, a Barcelona, en l’extrem nord-oest dels Estats Units, a Madrid, a Puerto Rico, a Buenos Aires… Què ha fet la vida amb ells, que s’havien estimat tant? Què ha passat amb els que se’n van anar i amb els quals van decidir quedar-se? Com els ha canviat el temps? Tornarà a reunir-los el magnetisme del sentiment de pertinença, la força dels afectes? O les seves vides són ja pols en el vent?En el trauma de la diàspora i la desintegració dels vincles, aquesta novel·la és també un cant a l’amistat, als invisibles i poderosos fils de l’amor i les velles lleialtats. Una novel·la enlluernadora, un retrat humà commovedor, una altra obra mestra de Leonardo Padura.
2 JUNY – 18.30 H
El Colibrí / Sandro Veronesi
Edicions del Periscopi, novembre de 2020Aquesta és la història d’en Marco Carrera, oftalmòleg italià tocat per la tragèdia, la nostàlgia i l’esperança. La seva vida es veu marcada per grans amors, pèrdues atroces i coincidències fatals que amenacen d’arrossegar-lo en un remolí cada cop més profund. Però en Marco persisteix i lluita per mantenir-se dret i entomar les cartes marcades que li brinda el destí.El colibrí és una novel·la irònica, brillant i sensible, d’una bellesa absoluta. Sandro Veronesi es consagra com un dels narradors italians més hàbils i profunds dels últims temps i ens ofereix un personatge tan vívid i captivador que està destinat a acompanyar-nos de per vida.«Apassionada, fascinant i enginyosa fins al moll de l’os, ja mereix ser considerada un clàssic.» Jhumpa Lahiri

També et pot interessar