Gràcies a l’Escola Bressol i l’Ajuntament de Tona, els integrants del projecte de Lletra Menuda van tenir l’oportunitat d’assistir a la conferència de la professora i investigadora, Núria Solsona, experta en coeducació i en història de la ciència.
La sessió basada en el qüestionament, va incidir en la importància de canviar els models de gènere, la construcció social, que fa que atorguem uns comportaments i actituds en funció de si la criatura és nen o nena.
Vam ser testimonis de com reproduïm diàriament els models de gènere vigents, assignem rols, valors i estereotips. Des de l’elecció de la roba de llit del nadó, a com la mare actua quan al ventre, està donant vida a un nen o una nena. L’hora del pati a les escoles, el llenguatge i el to de veu que utilitzem, els contes, les joguines, són factors on es reprodueixen els estereotips vigents, on es fonamenten les estructures mentals que alimenten la desigualtat, la inferioritat i la superioritat d’un gènere sobre un altre.
És però en aquests llocs on podem iniciar accions per a precisament canviar els models de gènere. Al gènere masculí se li associen valors com la fortalesa, la valentia, l’agressivitat, el triomf. Al femení, la bellesa, la fragilitat, la disponibilitat, la capacitat de cura. Atorgar aquestes característiques en funció del gènere, té conseqüències negatives per als dos, com la manca d’empatia, violència, manca de capacitat de cura del gènere masculí, o la vulnerabilitat, manca de protagonisme, inseguretat, baixa autoestima, del femení.
La conferència va destacar la importància d’actuar en els primers anys de la infància, dels 0 als 3 anys, que és on es constitueixen les estructures mentals. L’especialista en coeducació, Núria Solsona, va suggerir la introducció del coneixement i la filosofia als 0-3 anys, a més de la música, els contes i la plàstica. Actuar en el canvi de models de gènere, no és més que cercar la llibertat de cadascú per a ser com vulgui ser, de barrejar les característiques de gènere i assolir una diversitat màxima.
És urgent assolir una barreja de gèneres, per canviar la nostra realitat. Avui, per exemple, moltes noies joves accepten com a normals relacions violentes o menys d’un 3% dels homes demanen permisos parentals, malgrat l’existència de lleis que ho permeten.
Núria Solsona va destacar la importància de l’observació, de realitzar accions i valorar-ne els resultats, per a aconseguir una cultura andrògina, que no faci distincions entre nens i nenes. La llibertat en una societat sexista és sexista. No som responsables de la cultura rebuda, però si de la que transmetem. Si volem relacions més reequilibrades basades en el respecte, cal coeducar.
Durant la trobada, Núria Solsona va recomanar el portal Coeducacció i el visionament d’un experiment psicològic sobre com tractem a les criatures en funció de si són nens o nenes. Aquí el teniu.