Exposició Charles Chaplin a la Fundació Buxaderas-Grau de Tona

Comparteix

Del 9 al 12 d’octubre Miquel Espona i Auferil mostrarà part de la seva col·lecció de Charles Chaplin, en l’exposició Charles Chaplin. Centenari del personatge Charlot a la Fundació Buxaderas-Grau de Tona.
Miquel Espona ha recollit al llarg dels anys centenars d’objectes relacionats amb l’actor i director de cinema Charles Chaplin (1889-1977). L’exposició en presenta una mostra dels més significatius amb motiu del centenari del personatge Charlot i els cent vint-i-cinc anys del naixement de l’artista. 

Sobre Charles Chaplin

Charles Spencer Chaplin (1889-1977) va a ser una de les figures més rellevants de l´art cinematográfic del segle XX i un dels máxims exponents del cinema mut. Actor, director, guionista y compositor de la música de seus films, la seva trajectòria, de més de cinquanta anys, s´inicia amb un seguit de curtmetratges còmics de 1914 i arriba fins a A countess from Hong Kong (La comtessa de Hong Kong), que va a rodar el 1967 amb Marlon Brando i Sofia Loren. Nascut a Londres al si d’una família de comediants, va a arribar a Estats Units l´any 1910 i va a començar a treballar amb Mack Sennett a la companya Keystone. El primer Charlot era un personatge interessat i sense gaires escrúpols que treia profit de les oportunitats que li oferia la vida. En poc temps, el vagabund es va humanitzar i va a passar a representar l´home corrent, el personatge del carrer, enfrontat als poders que dominen el món. Chaplin va saber aprofitar les seves extraordinàries qualitats d´actor per crear, a partir de gestos quotidians, les seves coreografies de gran efecte còmic, A més a més, va tenir la capacitat de veure més enllà de l´èxit momentani dels seus primers films i el 1919 va crear els seus propis estudis cinematogràfics, la United Artists Film Corporation. A partir d’aquest moment inicia la seva faceta com a director, dirigint les seves pel·lícules i a realitzar llargmetratges com ara The Kid (El xicot, 1921), The Gold Rush (La quimera de l´or, 1925) o The Circus (El circ, 1928) amb els quals va aconseguir fama universal. Va esdevenir un personatje públic, aclamat per les multituds i venerat per artistes com Fernand Léger, que van fer de Charlot una icona del l’art d´avantguarda. A partir de 1930 les pel·lícules de Chaplin van començar a introduir reflexions sobre el món contemporani. Així, a Modern Times (Temps moderns, 1936) va criticar el model de vida nord-americà i al final The Great Dictador (El gran dictador, 1940) va fer un gran discurs en favor de l´harmonia universal que transcendeix les circumstàncies del moment històric. A partir d´aquell punt va iniciar un període de relacions conflictives amb les autoritats dels Estats Units que va culminar el 1952, amb la retirada del visat d´entrada.

Dies d’obertura

10 d’octubre: matí de 10.00 a 13.00 h i tarda de 18.00 a 20.00 h.
11 i 12 d’octubre: matí de 12.00 a 13.30 h i tarda de 18.00 a 20.00 h.

Per a saber més


A la Biblioteca trobaràs

Candilejas / Charles Chaplin. El País, 2006
Charlie Chaplin: the original music from his movies. Blue Moon, 1995
Charlot boxeador / Charles Chaplin. El País, 2008
El Gran dictador / Charles Chaplin. Warner, 2003
La Quimera del oro / Charles Chaplin. El País, 2005
Tiempos modernos / Charles Chaplin with Paulette Goddard. MK2, 2003

També et pot interessar