L’Esbart Dansaire Castell de Tona és una entitat cultural formada el 1944, dedicada des de la creació del grup, a la conservació i difusió de les tradicions i del folklore català. La preocupació principal ha estat treballar les danses del municipi de manera que en puguem gaudir tant a l’hora de ballar-les com en ser contemplades.
En l’actualitat l’esbart dansaire Castell de Tona el formen més de 150 persones, i estan distribuïts en grups segons edats i feina.
Antics dansaires
Una vegada els balladors i balladores han deixat el cos de dansa, l’Esbart ofereix la possibilitat de continuar l’activitat sense el compromís que comporta pertànyer al cos de dansa. També s’han integrat en aquest grup balladors i balladores que mai havien fet aquesta activitat o que havien estat a l’esbart de manera puntual per l’Aplec.
Bastoners i grallers
L’Esbart Dansaire Castell de Tona compta amb un grup de bastoneres i bastoners, noies i noies de totes les edats amb un interès viu per les nostres tradicions però sense el temps necessari per pertànyer a un grup de dansa. El grup de bastoners,i bastoneres i grallers ofereix trobar-se un cop a la setmana i dedicar-se un temps per una trobada amb amics, ballar bastons i passar una bona estona.
Els bastoners compten amb un grup de Grallers que acompanya les seves actuacions.
Cos de dansa
Es el grup capdavanter de l’Esbart, té la responsabilitat de ser la imatge principal de l’entitat, i pren part en totes les actuacions i actes, ja siguin actuacions contractades, intercanvis o per qualsevol altre motiu. Està integrat per nois i noies a partir de 16 anys.
Els petits de l’aplec
Cada any a Tona se celebra la Festa de l’Aplec de la Rosa a Lurdes i al Castell. Té lloc el cap de setmana de Pasqua Granada, que es viu com la gran festa de les tradicions als carrers de Tona. Aquesta festa es va iniciar l’any 1942 i va ser la seu on va gestar-se l’inici de l’esbart. Per a Tona i pe a l’Esbart, és una de les celebracions més importants de l’any.
Aproximadament uns 3 mesos abans de l’Aplec, a l’esbart s’inicia l’assaig dels petits de l’Aplec, que son els nens i nenes que degut a la seva curta edat no poden pertànyer als grups infantils, però que també prenen part en la ballada del dilluns de l’Aplec.
Equip tècnic
Amb la finalitat de coordinar totes les activitats de tots els grups, el motor de L’esbart és un equip tècnic que està format per les persones que tenen al seu càrrec aquesta responsabilitat. Compta amb departaments de vestuari, llum i so, comptabilitat, arxiu i secretaria, direcció artística i presidència.
Grup infantil
Els nois i noies que formen els grups infantils estan distribuïts en tres grups, grans, mitjans i petits, repartits segons les edats i el període d’assaig comença i acaba amb el curs escolar. A més d’assajar, aquests grups prenen part en intercanvis amb altres esbarts, i en tot tipus d’actuacions apropiades per les edats dels grups infantils.
Grup instrumental
Sempre que les condicions ho fam possible, l’Esbart acompanya les seves actuacions amb música en directe a càrrec d’un grup instrumental propi. La incorporació d’un grup instrumental arrenca el 1992, per donar a l’espectacle la riquesa i la espontaneïtat de la música en directe. La idea no era exactament la de tenir una cobla reduïda sinó aconseguir un so el més proper possible a la música tradicional, un so de carrer. Per a aconseguir-ho va ser de gran importància la intervenció d’en Joaquim Maideu. L’aleshores Director de l’Escola de Música de Vic va buscar entre els alumnes la millor opció segons el nivell i tipus d’instrument quedant així configurat el primer grup instrumental de l’esbart de Tona. L’activitat ha tingut continuïtat amb altres musics que han anat agafant el relleu.
Grup juvenil
Anteriors al cos de dansa, i ja massa grans per ser dels grups infantils, aquesta colla de nois i noies assagen i prenen part també en les ballades del cos de dansa, sempre que les condicions ho permeten. A més, pren part en intercanvis amb altres esbarts o grups de dansa i actuacions i activitats apropiades per els grups juvenils.