El mes de desembre l’escriptor escollit per a l’entrevista virtual és el barceloní Eduardo Mendoza. Des de l’1 fins el 19 de desembre pots preguntar-li allò que més t’interessi de la seva obra. L’autor respondrà les preguntes el dilluns 22 a les 9 h.
Recorda que ja pots veure l’entrevista a l’escriptor Noah Gordon.
Sobre Eduardo Mendoza
Eduardo Mendoza va néixer a Barcelona l’11 de gener de 1943. Fill d’un fiscal i una mestressa de casa, es va llicenciar en Dret al 1965, any en què va començar a viatjar per Europa. Un any després, quan encara no tenia clar si volia ser escriptor, es va instal·lar a Londres, gràcies a una beca, per estudiar Sociologia. Va tornar a Barcelona al 1967 i va començar a treballar com a advocat al Banc Condal.
La seva carrera com a assessor jurídic al Banc Condal va ser curta, perquè al 1973 va marxar a viure a Nova York per a exercir com a traductor a la Organització de Nacions Unides (ONU). Va ser allà on va escriure la seva primera novel·la, ‘La verdad sobre el caso Savolta’, que es va publicar al 1975. El protagonista, Javier Miranda, treballa a un despatx d’advocats de Barcelona, a les ordres de Paul André Lepprince, a qui les seves ànsies de poder acabaran per ofegar-lo. La novel·la era un reflex de la realitat social, cultural i econòmica de la Barcelona de l’època.
A ‘La verdad sobre el caso Savolta’ va seguir ‘El misterio de la cripta embrujada’ (1979), la primera i divertida entrega d’una tetralogia protagonitzada per un detectiu sense nom, que continuà amb ‘El laberinto de las aceitunas’ (1982), ‘La aventura del tocador de señoras’ (2001) i ‘El enredo de la bolsa y la vida’ (2012).
Després de viatjar per bona part d’Europa i treballar a diversos països fent de traductor simultani en diferents organismes internacionals, Mendoza va tornar a Barcelona l’any 1983 i tres anys després, al 1986, va publicar ‘La ciudad de los prodigios’, una de les seves novel·les més ambicioses, que va tenir versió cinematogràfica, protagonitzada per Emma Suárez i Olivier Martínez.
Autor d’altres novel·les, com la humorística ‘Sin noticias de Gurb’ o la social ‘Mauricio o las elecciones primarias’, i fins i tot un assaig sobre Pío Baroja i obres de teatre en català com ‘Glòria’, l’escriptor va guanyar el Premi Planeta al 2010 amb ‘Riña de gatos. Madrid, 1936’, llibre que s’endinsa en els dies previs a l’inici de la Guerra Civil espanyola.
Font: Biblioteca Virtual.
A la Biblioteca trobaràs
El Asombroso viaje de Pomponio Flato / Eduardo Mendoza. Seix Barral, 2008
La Ciudad de los prodigios / Eduardo Mendoza. Seix Barral, 2006
Una Comedia ligera / Eduardo Mendoza. Seix Barral, 1997
El Enredo de la bolsa y la vida / Eduardo Mendoza. Seix Barral, 2012
Riña de gatos: Madrid 1936 / Eduardo Mendoza. Planeta, 2010
Sin noticias de Gurb / Eduardo Mendoza. Seix Barral, 2008