El passat 23 de novembre, ens va visitar el periodista Carlos Baribar. En una conferència, oberta al diàleg, i en poc més d’una hora, vam assistir a una classe magistral sobre notícies falses. A través d’exemples quotidians, de notícies d’actualitat, va aportar elements per a aproximar-nos a la informació de forma crítica.
Va desglossar els mecanismes i els tipus de notícies falses, que comparteixen un comú denominador: la versemblança. Des de les notícies que desinformen, per error periodístic, a les creades per a fer mal a algú, i les manipulades de forma deliberada.
També va parlar sobre l’origen de la desinformació, i el que ha significat la irrupció de les xarxes socials en la propagació de narratives manipulades. Vivim un temps on prima més el titular negatiu, l’interès polític, el trànsit i la publicitat, que el mateix periodisme.
Carlos Baribar també ens va donar unes pautes per a contrastar la informació, partint del dubte. Dubtar sempre quan ens arriba una fotografia pel mòbil. Si escrivim a Google una frase i no apareix el resultat enlloc. Contextualitzar el que llegim. Tenir en compte el contingut impostor, a vegades s’utilitzen capçaleres semblants a la d’un mitjà de comunicació…
La trobada també es va aturar en reflexionar perquè les notícies falses funcionen, i van aparèixer aspectes com la tendència a creure el que ja creiem, el biaix d’autoritat, de la font que ens ho envia, i el de grup. I les dreceres pròpies del cervell, a través de tòpics, prejudicis… que ens ajuden a entendre el món, però ens limiten.
Carlos Baribar va concloure amb la vista posada al futur, per a combatre la desinformació, destacant la importància de l’educació mediàtica, i de la lectura més enllà del titular. Davant la immediatesa, profunditat.