El pas per la biblbioteca, de l’escriptora Roser Vernet, va ser com visitar el Priorat, però sense necessitat de veure el seu paisatge. La conversa, va caminar per diversos temes, com l’escriptura, la llengua, l’acció cultural, però sempre envoltats per Lo mig del món, de l’autora.
Lo mig del món (Club Editor), el primer llibre que publica Roser Vernat, tot i no considerar-se escriptora, està escrit a la seva imatge i semblança. De forma caòtica, a raig, com un mosaic, escrit de manera fragmentada. Tal com ens va explicar, Lo Mig del món és barreja i estils diversos. Un llibre que fuig de l’estructura clàssica, perquè és l’única manera que li ha permès posar-se a escriure, tot i saber, quin seria l’inici i el final, des del moment en què va construir-lo. Un recull de textos, que li serveixen per endreçar-se, que conté reflexió, observació i també dosis de pura ficció. És per això, que l’autora en més d’una ocasió es preguntava a qui li podria interessar… La tasca de l’editora i amiga, Maria Bohigas, va contribuir que es decidís a donar-li forma.
La conversa també ens va portar a parlar sobre la llengua, la riquesa de vocabulari i l’ús de paraules desconegudes per a la Catalunya central. Ella, com a filòloga de formació, ens va parlar del joc de paraules, de la riquesa lingüística i de la diferència entre pobles. Va recordar la lliçó d’un dels seus mestres, Jesus Tusón, quan a ella, una jove estudiant universitària i als seus companys, els deia que llegir diccionaris era un bon exercici. “Llegir cada dia una pàgina, sempre tens sorpreses i sempre aprens alguna cosa”. També es va parlar de l’empobriment generalitzat del lèxic i del vocabulari, i de la importància de la precisió de les paraules, no només per saber com es diuen les coses, si no per pensar. També es va parlar de la traducció, de la seva dificultat, i de com a través d’ella un s’endinsa dins dels decorats de l’escriptura, i de com li agrada a Roser Vernat jugar amb les paraules.
I entre parlars, preguntes i apreciacions, es va acabar parlant de l’associació cultural Quim Soler, que recull i difon el llegat de l’escriptor Quim Soler i promou activitats culturals que relacionen literatura i cultura del vi; entre elles Priorat en persona. Una iniciativa en què es convida a escriptors d’altres indrets, perquè escriguin sobre el Priorat, paisatge frontera i frontissa. Els escriptors descriuen a seva experiència, la seva mirada sobre el lloc i el pòsit que n’ha deixat. Les paraules escrites, poemes, narracions, descripcions reflexions, s’afegeixen a un diccionari que és la part essencial del projecte. Un diccionari que recull les paraules del PEP i que es va fent i teixint a cada nova trobada, a cada nou intercanvi.
Lo mig del món, és com dir, el lloc és la gent; perquè l’estima per un indret està feta de moltes coses, però sobretot de les persones.